Pytanie co to "szablon" bo jeśli to kwestia doboru sprzętu, czyli wszystko pod BRAXA, to taka była idea tego auta, tylko do niej powoli dorastałem, ale jeśli sposób zabudowy, to nie wiem gdzie jest ten szablon, bo raczej drugiego takiego auta nie było, nadal nie ma i raczej nie będzie, i to nie w Polsce ale i pewnie i na świecie.
A jak to przy braxie, muszę w końcu Hippka pokonać, gdyż dotychczas on miał najwięcej klocków, aż wiersz z tego tytułu powstał, teraz chyba wyszedłem na prowadzenie :) tylko mi się jeszcze Brzechwa nie załączył :)
W swojej wypowiedzi skupiłem się tylko na systemie przednim - chodziło o super zrobione komory, spory stożek jako średniotonówka. Jakoś tak fajne wrażenie ten system sprawiał.
Nie wnikam w ogóle co powodowało zmianę - bo jak pisałem nie miałem okazji posłuchać.
Co do brax'a - straszną frajdę mi sprawia matrix 2.1, szczególnie teraz jak się go odpowiednio przycięło.
A jak wygląda kwestia dystrybucji prądu? Bo ani kondziów nie widać, ani XXL-a, jedynie bloki, ale to element pasywny. Piece w kufrze swoje biorą, wiec jak mają zapewniony feed?
A jak wygląda kwestia dystrybucji prądu? Bo ani kondziów nie widać, ani XXL-a, jedynie bloki, ale to element pasywny. Piece w kufrze swoje biorą, wiec jak mają zapewniony feed?
Nie zapominajcie że XXL'e nie grają A kondzie i tak są za daleko od wzmacniaczy więc tak jak by ich nie było
.... u mnie jest tak samo
Ostatnio zmieniony przez Wolf 2010-03-04, 07:12, w całości zmieniany 1 raz
Jest dodatkowy akuś oraz 2 kondensatory, po jednym dla wooferów i suba...
oraz XXL dla wyższego i stabilniejszego napięcia całego CA układu...
Jak na razie wystarcza, dodatkowo duża żelówka z przodu, 120A alternator, i kabel od niego 25mm2. W planach jest wymiana alternatora na wersję 200-250A (akurat tylko takie są dostępne)
Jak została rozwiązana kwestia mocowania woofera?
Na fotce widać wolną przestrzeń między maskownicą a otworem do wentylacji (?) w drzwi.
Z fotki wnioskuje, że boczek "przytrzymuje" tylko maskownicę a nie cały głośnik.
Głośnik mocowany jest na panelu zrobionym pod kątem takim samym jak maskownica na boczku, dodatkowo zatopiony pierścien maskownicy opiera się na pierscieniu stalowym mocującym woofer, celowo piescien stalowy ma na zewnątrz ponad 19cm. środek jest też zrobiony pod kątem, aby nie była to prosta rura, tylko rozszerzający się tunel
oto kilka fotek:
Tutaj widać praktycznie wszystko, a uprzedzając pytanie jak będzie dokręcony woofer :) odpowiadam, czekam na niego więc jeszcze otworów nie wierciłem :)
Chodzi mi po głowie wyprowadzenie woofera z pod tapicerki i ukierunkowanie go bardziej na słuchacza. Ciekawiło mnie jak to zostało u Ciebie rozwiązane.
Z tego co wiem to należy unikać zwężających się "tuneli" przy konstruowaniu takich kickpaneli i sam chciałbym tego uniknąć- teraz jak podpatrzyłem jak to jest u Ciebie zrobione będę musiał coś sam wystrugać.
Pozdr.
Marcy$, z wooferem JBL'a 660comp gra to juz przyjemnie jak dla mnie bo lubie mocne granie.
Komore potestuje a co bedzie to bedzie... komore chce potestowac glownie w celu wykluczenia grania tapicerki.
...
Komore potestuje a co bedzie to bedzie... komore chce potestowac glownie w celu wykluczenia grania tapicerki.
powiem ci, że to jest ostatnia rzecz dla której robiłbym komore. w sumie to w ogóle bym nie robił komory w celu przejścia takich typowo mechanicznych problemów. one akurat są z tych mniej istotnych. z komorą tapicerka może drgać tak samo jak i w pełych drzwiach. raczej trzeba to zrobić na amen i wszędzie popodkładać coś miekkiego tam gdzie się pojawi problem a nie testować. no i musisz miec komore ktora pasuje na twoje drzwi a nie taka zuzpełnie inną z innego samochodu.
dr mul4tu, wiesz co Ty bys robil to mnie akurat nie interere, mi tapicerka psuje cala przyjemmnosc mimo obklejenia dynamatem, smarowania braxem, podklejania piankami i innymi gownami. Ja lubie mocne granie i tapicerka niestety chcac nie chcac gra dla wielu pewno nie ma to znaczenia ale dla mnie ma, moje auto moja zabawa.
O komory sie nie ma co bac bo po malej adaptacji sa pasowne. Najwazniejszy minus tego rozwiazania jest rezygnacja ze schowkow w drzwiach, ma to dla mnie kluczore znaczenie gdyz w berlingo schowkow w zasadzie nie ma.
jeżeli mówisz o tej 7 litrowej komorze (jeżeli ona tyle w ogóle ma) i wsadzeniu w nią woofera 16cm to pozostaje mi tylko życzyć powodzenia. jeżeli już ci jakiś samochodowy woofer 16cm zagra w tym litrażu to się okaże że on ci brzmieniowo nie będzie odpowiadał albo jakiś innny cyrk.
doświadczenie kombinowania z tą pożyczoną komorą nic nie da bo jeżeli pójdziesz w komory to będziesz musiał zrobić je większe a one się mogą inaczej zachowywać na drzwiach i inaczej oddziaływać na tą tapicerkę.
ciekawy jestem przy jakiej aplikacji zakończysz akcję i którą z nich uznasz za najlepszą na przestrzeni czasu.
edit:
jak widzisz alero już się z komorami pożegnało.
komory muszą być jak największe i wtedy jest szansa, że może coś z tego wyjdzie.
ja mam komory od roku i ciagle nie mam na ten temat sprecyzowanego zdania, w sensie nie da się powiedzieć że jest to w każdym aspekcie lepsza aplikacja od pełnych drzwi.
Ostatnio zmieniony przez dr mul4tu 2010-03-26, 13:04, w całości zmieniany 1 raz
Alero pożegnało się z komorami ze względu na aplikację głośnika samochodowego, Matrix 6.1PP w komorę nie pasuje i tam nie zagrał, ale jak teraz wsadziłem exella, to tak jak przedtem bas był zwarty, tak teraz ciągnie się jak rozlane jaja, tak więc komora jest do głośników które jej będa potrzebować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum